Πώς να αποφύγουν οι διαβητικοί τους ακρωτηριασμούς στα πόδια

nextdeal Interview
nextdeal Interview

Στις 23 Ιουλίου του 2020, δημοσιεύθηκε στο εγκεκριμένο περιοδικό Diabetes Care μια  ιδιαίτερα ανησυχητική μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Campania «Luigi Vanvitelli» στη Νάπολη της Ιταλίας που αφορούσε τους ασθενείς με διαβητικό πόδι την περίοδο της πανδημίας του COVID-19. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη αυτή με σκοπό να αξιολογήσουν τη πορεία των ασθενών με διαβητικό πόδι κατά τη διάρκεια του lockdown στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, το οποίο δέχτηκε και το μεγαλύτερο πλήγμα από τον ιό. Τα αποτελέσματα αυτά συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα του 2019 όπου δεν υπήρχε πανδημία.

Οι αριθμοί είναι ιδιαίτερα ανησυχητικοί: οι περισσότεροι ασθενείς εισήχθησαν ως επείγοντα περιστατικά (76% στην περίοδο της πανδημίας σε σχέση με 26% το 2019) και 2 στους 3 ασθενείς εμφανίστηκαν με εκτεταμένη γάγγραινα του ποδιού (64% στην περίοδο της πανδημίας σε σχέση με 29% το 2019). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική αύξηση των ακρωτηριασμών κατά τη περίοδο της πανδημίας με 3 στους 4 ασθενείς (76%) να χάνουν το κάτω άκρο τους (μόλις 26% το 2019). 

Πολύ πριν από τη δημοσίευση της συγκεκριμένης επιστημονικής μελέτης, ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, διευθυντής της Γ΄ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και ως ο πλέον ειδικός στην αντιμετώπιση του διαβητικού ποδιού, είχε αναφέρει τις παρατηρήσεις της ομάδας του για αύξηση των παραμελημένων περιστατικών διαβητικού ποδιού στην Ελλάδα σε ενημερωτική εκπομπή στο OpenTV. 

Στην παρακάτω συνέντευξη τον ρωτήσαμε για το πώς εξηγεί τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής και του ζητήσαμε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων για την πρόληψη και θεραπεία του διαβητικού ποδιού.

περισσότερα στο : https://www.nextdeal.gr/epikairotita/ygeia/115262/pos-na-apofygoyn-oi-diavitikoi-toys-akrotiriasmoys-sta-podia