Αρτηριακή Θρόμβωση: Μία επικίνδυνη επιπλοκή που αφορά όλους μας

Για τους κινδύνους που προκύπτουν από την αρτηριακή θρόμβωση, ποιους επηρεάζει, αλλά και για τη θεραπεία αυτής της συχνής πάθησης, μας μιλά ο Δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, Διευθυντής Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής, Πανεπιστημιακή Κλινική Muenster Γερμανίας.

Μπίσδας Θεοδόσιος
Μπίσδας Θεοδόσιος

Τι είναι η αρτηριακή θρόμβωση;
Οι αρτηρίες είναι αγγεία που μεταφέρουν το αίμα, γεμάτο με οξυγόνο, από την καρδιά προς το υπόλοιπο σώμα μας. Η αρτηριακή θρόμβωση είναι η παρουσία θρόμβου μέσα στην αρτηρία, ο οποίος εμποδίζει ή σταματάει τη ροή του αίματος και κατά συνέπεια το αίμα δε φτάνει σε σημαντικά όργανα και μέρη του σώματος. Εάν η θρόμβωση διαρκέσει πάνω από ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, διαφορετικό για κάθε όργανο, το όργανο νεκρώνεται, χωρίς να μπορεί να επανέλθει.

Ποια είναι τα συμπτώματα της πάθησης;
Ο θρόμβος στις αρτηρίες δε δίνει άμεσα συμπτώματα, έως την πλήρη απόφραξη της ροής του αίματος προς κάποιο όργανο του σώματος μας. Τότε το όργανο αυτό, «ισχαιμεί», δηλαδή δεν αιματώνεται. Εάν συμβεί αυτό, κι ανάλογα με το σημείο του σώματος που ισχαιμεί, μπορούν να προκύψουν τα παρακάτω συχνότερα συμπτώματα:

  1. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή στο μυ της καρδιάς, έχουμε το έμφρακτο του μυοκαρδίου με τα γνωστά συμπτώματα του πόνου στο στήθος, της δύσπνοιας και της ζάλης/συγκοπής.
  2. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή στον εγκέφαλο, έχουμε το εγκεφαλικό, με αδυναμία κίνησης της μιας πλευράς του σώματος, πτώση της μιας πλευράς του προσώπου, μπερδεμένο λόγο (δυσαρθρία) ή αφασία. Εάν τα συμπτώματα επανέλθουν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες, τότε μιλάμε για παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό, με σαφώς καλύτερη πρόγνωση, εφόσον αντιμετωπιστεί η αιτία έγκαιρα.
  3. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή σε κάποιο όργανο της κοιλιάς με πιο συχνό το έντερο του ασθενούς, τότε έχουμε τη λεγόμενη μεσεντέρια ισχαιμία. Η μεσεντέρια ισχαιμία είναι μια από τις πιο δύσκολες διαγνώσεις γιατί ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο στην κοιλιά στην αρχή ο οποίος μπορεί να υποχωρήσει και να αρχίζει η νέκρωση του εντέρου.
  4. Σε περίπτωση που διακόπτεται η ροή του αίματος στα άνω ή κάτω άκρα, έχουμε την οξεία ισχαιμία του άκρου, η οποία εμφανίζεται συχνότερα στα κάτω άκρα. Τα συμπτώματα της οξείας ισχαιμίας στα άκρα είναι τα συγκεκριμένα έξι:

α. η απουσία σφύξεων
β. ο πόνος
γ. η αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (άσπρο ή μπλε)
δ. η απουσία αίσθησης στο δέρμα
ε. παράλυση του άκρου
στ. η χαμηλή θερμοκρασία του (παγωμένο άκρο).

Αρτηριακή Θρόμβωση
Αρτηριακή Θρόμβωση

Ποιοι κινδυνεύουν από την Αρτηριακή Θρόμβωση;
Οι ασθενείς με εναποθέσεις λίπους στο τοίχωμα των αγγείων, την ονομαζόμενη αθηροσκλήρυνση είναι οι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση αρτηριακής θρόμβωσης. Οι εναποθέσεις αυτές, σταδιακά μειώνουν τη διάμετρο των αρτηριών προκαλώντας στένωση και σταδιακά θρόμβωση. Η πιθανότητα εμφάνισης της αθηροσκλήρυνσης αυξάνεται, μεταξύ άλλων, από παράγοντες, όπως η ηλικία, το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη άσκησης, η κληρονομικότητα, η υψηλή αρτηριακή αύξηση και η αυξημένη χοληστερίνη, ο διαβήτης, κ.α. Σε μερικές περιπτώσεις η αρτηριακή θρόμβωση, προκαλείται από παθήσεις που αυξάνουν την πιθανότητα δημιουργίας θρόμβου όπως η κολπική μαρμαρυγή και το αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.

Πώς έχει βοηθήσει η εξέλιξη της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση της Αρτηριακής Θρόμβωσης;
Οι σύγχρονες ενδαγγειακές τεχνικές προσφέρουν μοναδικές δυνατότητες άμεσης αφαίρεσης του θρόμβου, ελάχιστα επεμβατικά και χωρίς κλινική επιβάρυνση για τον ασθενή. Οι ενδαγγειακές αυτές τεχνικές, που έχουν ως κύριο σκοπό την αναρρόφηση ή διάλυση του θρόμβου έχουν μεγάλα ποσοστά επιτυχίας και η εμπειρία μας, μας έχει αναδείξει πρωτοπόρους στην Ελλάδα στην χρήση των υπερσύγχρονων αυτών τεχνολογιών. Πέρα από το καθαρά τεχνικό κομμάτι της αφαίρεσης του θρόμβου, είναι εξαιρετικά σημαντικός ο χρόνος επαναφοράς της ροής του αίματος στο όργανο. Για το λόγο αυτό, στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών έχει δημιουργηθεί μία διεπιστημονική ομάδα ιατρών η οποία προσφέρει στους πάσχοντες από αρτηριακή θρόμβωση, μία ολιστική αντιμετώπιση, η οποία περιλαμβάνει όλα τα στάδια της ίασης και συγκεκριμένα: διάγνωση, αφαίρεση του θρόμβου, αλλά και τη λύση στα πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως να προκύψουν από την ισχαιμία.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να τονίσουμε ότι το ευρύτερο νοσοκομειακό περιβάλλον, οι οργανωμένες δομές και η εξατομικευμένη αντιμετώπιση, όπως αυτά υφίστανται και εφαρμόζονται στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αλλά και σε όλες τις κλινικές του Ομίλου, θα πρέπει να είναι τα κριτήρια για την επιλογή του ιατρού. Στο κάθε νοσοκομείο του Ομίλου, από πολύ νωρίς, εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται ειδικά μέτρα προφύλαξης από κρούσματα του COVID – 19, τα οποία επικαιροποιούνται, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί. Με αυτόν τον τρόπο οι κλινικές συνεχίζουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο, βάσει των αυστηρότερων εγκεκριμένων πρωτοκόλλων υγείας.